Uçak Teknolojisi
Programın Amacı
Uçak teknolojisi programının amacı; Uçak bakımına yönelik yetişmiş eleman ihtiyacını akademik program aracılığı ile karşılamak ve havacılıkta hizmet kalitesinin artırılması adına sivil havacılık ve savunma sanayii şirketlerinde çalışacak teknik eleman yetiştirmektir.
Programın Öğrenci Kaynakları
Uçak Teknolojisi Programına, normal ve meslek lisesi mezunları Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile kabul etmektedir.
Programın İçeriği
Uçak Teknolojisi Programı, öğrenci yetiştirmek amacı ile hava araçları bakım ve onarımına ilişkin ihtisasların eğitimini kapsamaktadır. Bu eğitimleri vermek üzere program bünyesinde pratik uygulamaların yapılabileceği atölyeler mevcuttur. Atölyeler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) SHY-147 kapsamındaki standartları akademik eğitimi ve pratik uygulamalarını desteklemektedir. Bu kapsamda;
- Mekanik Atölyesi
- Aviyonik Atölyesi
- Motor Atölyesi
- Hidrolik ve Pnömatik Atölyesi
- Yapısal Atölyesi
- Takımhane
bulunmaktadır.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) SHY-147 kapsamında Reference: TR.147RS.013 yetki numaralı Tanınan Okul Sertifikasına sahiptir. Tanınan Okul Sertifikası A1 Türbinli Uçaklar (AEROPLANES TURBINE) kategorisidir.
Uçak Teknolojisi Programının sahip olduğu sertifika SHGM’nin ilgili WEB sitesinde yer almaktadır. (https://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/havacilik-isletmeleri/SHY_147_Taninan_Okul_Statusu_Kap._Egitim_Kuruluslari_150421.pdf)
SHGM Tanınan Okul Yetkisini akademik eğitim ve fiziki alt yapı yeterliliğine göre vermektedir. Uçak Teknolojisi Programı, öğrencilerine 100’e yakın TASK uygulamasını yaptırabilme imkân ve kabiliyetine sahiptir. Okulumuz bu yeterliliği hoca ve altyapı olarak fazlası ile karşılamaktadır.
Ayrıca SHGM, Uçak Teknolojisi Programı ile ilgili MODÜL KREDİLENDİRMESİ de yapmıştır. Uçak Teknolojisi Programının sahip olduğu kredilendirilmiş modül bilgisi SHGM’nin ilgili WEB sitesinde yer almaktadır. (https://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/havacilik_personeli/KREDILENDIRME_TABLOSU-260122.pdf)
Uçak Teknolojisi Programı, Sivil Havacılıkta göstermiş olduğu başarıyı Savunma Sanayiinde de göstermektedir. Savunma Sanayii bünyesindeki Kamu/Özel Kurum ve Kuruluşlar ile iş birliği içerisindedir. Bu kapsamda 2022 yılında BAYKAR Teknoloji A.Ş. ile staj protokolü imzalanmıştır. BAYKAR Teknoloji A.Ş. staja kabul ettiği öğrencilere istihdam fırsatı da sunmaktadır.
Uçak Teknolojisi Programı öğrencileri bu zamana kadar,
- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) / İstanbul
- 5’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü / Ankara
- 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü / Ankara
- THY Teknik / İstanbul
- MC Aviation / İstanbul
- MY Technic / İstanbul
bakım kuruluşlarında staj yapabilme imkânı bulmuştur.
Öğrenciler, 20 iş günü ya da 50 iş günü olacak biçimde uygulamalı staj yapabilmektedir.
Programdaki Derslerin Genel İçeriği
Uçak Teknolojisi Programını oluşturan dersler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) SHY-147 kapsamındaki Tanınan Okul Sertifikası A1 Türbinli Uçaklar (AEROPLANES TURBINE) kategorisindeki tüm dersleri içermektedir. Buna göre;
- İngilizce (Dört dönemde ve her bir dönemde haftalık toplam 6 ders saati olacak şekilde planlanmış olup, öğrencilerin mezuniyetlerinde iyi seviyede İngilizce bilgisi ile mezun olmaları hedeflenmektedir.)
- Elektriksel Esaslar, Elektronik Esaslar, Elektronik Alet Sistemleri, Elektronik Güç Kontrol Sistemleri, Haberleşme ve Seyrüsefer Sistemleri ve Uçak Aviyonik Sistemleri vb. (Uçağa ait tüm uçuş, haberleşme, elektronik ve elektrik sistemlerini kapsamaktadır.)
- Kompozit Malzeme ve Donanım, Bakım Uygulamaları, Pervane Sistemi, Gaz Türbinli Motorlar ve Yakıt Sistemi, Uçak Malzeme Hasar Tespit Yöntemi, Kompozit Malzeme ve Donanım, Hava Aracı Aerodinamiği ve Yapı Sistemleri, Uçaklarda Hidrolik ve Pnömatik Sistemleri ile Havacılıkta İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı vb. (uçağa ait tüm gövde, motor ve uçak sistemlerini kapsamaktadır.)
- İnsan Faktörleri, Havacılık Kanunları ve Teknik Resim vb. (bakımcı personele ait tüm mesleki bilgileri kapsamaktadır.)
Fiziki Olanaklar
Eğitimi başarı ile tamamlayan öğrencilere “Ön Lisans” diploması verilecektir.
- Mekanik Atölyesi
- Aviyonik Atölyesi
- Motor Atölyesi
- Hidrolik ve Pnömatik Atölyesi
- Yapısal Atölyesi
- Takımhane
Mekanik Atölyesinde, iniş takımı lastik ve fren ünitesinin bakım-onarımı, kabin paneli söküm- takımı, oksijen sistemi testi, hava aracının jaka alınması vb. pratik uygulamalar yapılmaktadır.
Aviyonik Atölyesinde, yangın tespiti ve söndürme uygulaması ve aviyonik sistemlere ait birçok komponentinin söküm-takımı vb. pratik uygulamaları yapılmaktadır.
Motor Atölyesinde, F4 uçağına ait iki tane J-79 motoru bulunmaktadır. Gaz türbinli motor ile ilgili birçok pratik uygulamalar bu motorlar üzerinde yapılmaktadır.
Hidrolik ve Pnömatik Atölyesinde, Pnömatik devre tasarımı, hidrolik borular için boru bükme ve sistemler için yağlama vb. pratik uygulamalar yapılmaktadır.
Yapısal Atölyesinde, saç levha kesme, bükme, delme ve perçinle birleştirme gibi pratik uygulamalar yapılmaktadır.
Takımhanede, atölye pratik uygulamalarında kullanılan el aletleri, ölçü aletleri, test ekipmanları ve kişisel koruyucular bulunmaktadır.
Mezun Olanların Aldıkları Diploma ve Sertifika
Eğitimi başarı ile tamamlayan öğrencilere “Ön Lisans” diploması verilecektir.
Bununla birlikte öğrenciler SHGM tarafından UED- 2014/3 genelgesi kapsamında yetkilendirilen ve Uçak Teknolojisi Programından mezun olan teknisyen adaylarının, SHY 66 temel eğitim modülleri kapsamında kredilendirildiği ve temel bakım deneyim sürelerinin azaltılmasını sağlayan sertifika da verilecektir.
Programdan Yatay ve Dikey Geçiş Yapılabilecek Ön Lisans ve Lisans Programları
Uçak Teknolojisi Programını başarı ile tamamlayan öğrenciler branş karşılığı olan bölümlere Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıda isimleri belirtilen Lisans Bölümlerine devam edebilmektedirler.
- Elektrik Mühendisliği
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- Elektronik Mühendisliği
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
- Havacılık Elektrik ve Elektroniği
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği
- Uçak Elektrik-Elektronik
- Uçak Gövde – Motor
- Uçak Gövde – Motor Bakım
- Uçak Mühendisliği
Otomotiv Teknolojisi
PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Otomotiv Teknolojisi Programı
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Otomotiv Teknolojisi Programı 1976-1977 öğretim yılında öğretim yılında motor programı adı ile otomotiv sektörünün talep ve destekleri sonucunda faaliyete geçmiştir.
Sektörün yoğun desteği ile teknik alt yapısını tamamlamış ve öğretim elemanı eksikliği sektör tarafından karşılanmıştır. YÖK/DB II. Endüstriyel Eğitim Projesi kapsamında programımız öğretim elemanları yurt dışında eğitime gönderilmiştir.
2002-2003 yıllarında programımız binası müstakil olarak Hemşerimiz Uğurhan TUNÇATA beyin destekleri ile inşa edilmiş ve yeni eğitim binasına taşınan program bu dönemde KOÇ Holding ile yapılan görüşmeler sonucu Tofaş Oto Tic. A.Ş, Iveco Araç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ford Otosan A.Ş. ve Türk Traktör A.Ş. tarafından ders ekipmanları ile donatılmıştır.
2005-2006 yıllarında programımızda Eğitimli Tamirci Temiz Taşıt ve Temiz Çevre isimli AB Hibe projesi, 2013-2014 yıllarında ise Otomotiv Elektroniği ve Diagnostiği Eğitimi projemiz tamamlanmıştır. Donanımlı techizat ve tecrübeli eğitim kadrosuna sahip olan Erzincan MYO Otomotiv Teknolojisi Programı bu projede; sahip olduğu modern, teknolojik cihaz ve takımları kullanarak eğitim vermiştir.
Halen programda kadrolu 1 öğretim üyesi 2 öğretim görevlisi bulunmaktadır. Otomotiv Programı Laboratuarlarında kesit araçlar ile çok sayıda çalışır durumda ve son model elektronik kontrollü motor ve motorlu eğitim taşıtı mevcuttur.
Otomotiv Programı uygulama atölyesinde resmi ve özel araçların bakım-servis işlemleri öğrencilerle birlikte uygulamalı olarak yapılmaktadır ve ayrıca İŞKUR meslek edindirme eğitimleri de verilmektedir.
Programın Amacı
Otomotiv Teknolojisi Programı, otomotiv sektörünün gerek üretim ve gerekse satış sonrası hizmet kademelerinde ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünün çağın beklentilerini karşılayacak kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla iki yıllık eğitim veren bir yüksek öğretim programıdır.
Programı tamamlayan ve otomotiv teknikeri unvanı alan mezunlar, üretim ve satış sonrası hizmet sektöründe yönetici/mühendis ile işçi arasında ki nitelikli eleman ihtiyacını karşılayabilecek veya kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek niteliklere sahip olurlar.
Otomotiv teknikerlerinin almış olduğu eğitim kendisine başkalarıyla ilişki kurması gerektiğini öğretecek, yüksek düzeyde el becerisine sahip olmasını temin edecek, ileri teknoloji ve enformasyon teknolojilerindeki çağdaş eğilimleri bilmesini sağlayacaktır.
Son yıllarda kaydedilen bilimsel ve teknolojik gelişmelerin toplum ve birey yaşamını büyük ölçüde etkilediği, sosyal, ekonomik ve kültürel alanda köklü değişimlere yol açan gelişmeler, modern insanı, iş dünyasına her zamankinden daha iyi bir şekilde ve belirli bir sistem ve plan içinde hazırlanmasına yol açmaktadır.
Değişen ve gelişen ortama göre kaliteli bir meslek eğitiminin gereği olarak ülkemizin pilot yüksekokullarından Erzincan Meslek Yüksekokulu Otomotiv Teknolojisi Programı, zengin laboratuarları ve yeterli öğretim elemanları ile hızlı gelişmeler göstererek çağı yakalayabilecek teknolojik değişiklikleri yakından takip edilebilecek sektörün ihtiyaç duyduğu ara insan gücünü yetiştirmeyi mevcut imkânları ile üretici gücü yükseltmeyi amaç edinmektedir.
Günümüz itibariyle Otomotiv Teknolojisi Programı YGS-1 puan türünden ve sınavsız geçiş yoluyla her yıl 40 öğrenciyi bünyesine katmaktadır. Programımız 38 yıllık tecrübesinin vermiş olduğu birikimle çağdaş teknolojiyi harmanlayarak öğrencilerine en kaliteli Otomotiv Teknolojisi eğitimini sunan programlar arasındaki yerini almıştır.
Otomotiv Teknolojisi Programı Hakkında Genel Bilgiler
Bu programdan mezun olan öğrencilerimiz “Otomotiv Teknikeri” unvanını alırlar.
Otomotiv Teknikeri karayolu taşımacığında ve tarımda kullanılan motorlu araçların, motor ve taşıt gövdesinin yapımı ile bakım ve onarımını yapan, otomotiv veya makine mühendisiyle işçi arasındaki iletişimi sağlayan kişidir.
Motorlu taşıt aracı üreten fabrikalarda otomotiv veya makine mühendisi tarafından planlanan işleri uygulamaya koyar,
Parçaların üretimi, birleştirilmesi (montaj), ürünün kalite yönünden kontrolü ve denenmesi aşamalarında ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesine çalışır,
Üretim ve servis ünitelerinde kullanılan makine ve parçaların hizmete hazır durumda olması ile ilgili önlemleri alır.
Meslek Liselerinin;
Liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-1“ puanı almaları halinde yerleştirilebileceklerdir.
Çalışma Alanları Ve İş Bulma Olanakları
Otomotiv teknikerlerinin her türlü yerli ve yabancı kuruluşlara ait otomotiv sanayi ve yan sanayide iş bulma olanakları vardır.
Satış sonrası tamir ve bakım servislerinde çalışabilme olanağına sahip oldukları gibi, gerekli sermayesi olanlar kendi işyerlerini de açabilmektedirler.
Meslekte İlerleme
“Otomotiv Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde;
Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği,
Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği ,
Makine Mühendisliği ,
Otomotiv Mühendisliği,
Uçak Gövde-Motor , Uçak Gövde-Motor Bakım lisans programlarına ve
Açıköğretim lisans programlarından İktisat- İşletme bölümüne de dikey geçiş yapabilirler.
Otomotiv üretimi yapan fabrikalardan, oto yan sanayinde ve satış sonrası servislerde iş hayatına atılanlar tecrübe ve yeteneğine göre kısım şefi veya servis şefi olarak da çalışabilmektedirler.