Elektronik ve Otomasyon Bölümü

Elektronik Teknolojisi Programı

PROGRAMIN AMACI

Elektronik Teknolojisi Programı, elektroniğin sanayide kullanılmasının ilkelerini açıklayan bir alandır .Elektronik Teknikeri, temel elektronik konusunda yeterli bilgiye sahip, sanayide kullanılan elektronik sistem ve ekipmanları tanıyan, özelliklerini bilen, bilgisini endüstriyel sistem ve ekipmanlara uygulayabilen kişidir. Tekniker, uygulama becerilerine sahip ,ileri bilgi teknolojilerindeki gelişmelere açıktır.

PROGRAMDAKİ DERSLERİN GENEL İÇERİĞİ

– Doğru akım ve Alternatif akım devreleri ve bunların analizi

– Dijital ve Analog elektroniğin temelleri

-Elektrik ve elektronik ölçme aletlerinin yapısı ve kullanımı ile elektrik ve elektronik malzemelerinin ölçme aletleri yardımıyla testleri

– Bir elektronik devrenin veya projenin çizimi ve oluşturulması

– Mikroişlemcilerin temeli ve programlanması

– Elektrik makineleri, servo, senkro sistemleri ve güç sistemleri

– PLC sistemleri ve bunlarla sistem kontrolü

– Elektronik cihazlarda hata arıza teşhisi ve bu arızaların giderilmesi

– Laboratuvarda bilgisayar kullanımı

– Meslekle ilgili olarak Word, Excel,Autocad, smart ve Elektronik Workbench,Proteus gibi paket programlarının kullanımı

MEZUN OLDUKTAN SONRA SAHİP OLUNACAK ÜNVAN

“Elektronik Teknikeri” unvanı taşıyan diploma verilecektir.

MEZUNİYET SONRASI ELDE EDECEĞİM İMKANLAR

1. Lisans Programlarına Sınavlı Dikey Geçişler.

Bu programdan mezun olanlar, ÖSYM tarafından yapılan “dikey geçiş sınavı” na katılmaları ve yeterli puanı almaları durumunda, aşağıdaki lisans programlarına dikey geçiş için tercih yapabilmektedirler.

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik Öğretmenliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği, Endüstri Tasarımı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği, Enerji Öğretmenliği

2. Özel ve Kamu Kuruluşlarında okulda kazandığınız bilgi ve beceri kapsamında görev üstlenebilirsiniz.

Elektronik Haberleşme Teknolojisi

PROGRAMIN AMACI

Günümüzde, özellikle haberleşme ve iletişim alanındaki teknolojik gelişmelerin hızı, tüm sektörler içinde, haberleşme sektörünün ve özellikle bu sektörün en önemli parçası olan elektronik haberleşme konusunun önemini arttırmıştır. Üretiminin yarıdan fazlasını yurt dışına ihraç eden elektronik sektörü, teknolojiye önemli yatırımlar yaparak, büyüme ve gelişmelerini sürdürmektedir. Bu da nitelikli personele olan ihtiyacı arttırmıştır. Elektronik Haberleşme Teknolojisi Programının amacı ise günümüzde önem kazanan iletişim teknolojileri hakkında yeterli bilgi, beceri, proje ve tasarım gücüne sahip, gelişme ve yeniliklere açık, yaşam boyu öğrenme ilkesini özümsemiş teknikerler yetiştirmektir. Elektronik Haberleşme Teknolojisi Programında eğitim ve öğrenimlerini tamamlamış öğrencilerimiz sektörde ses, görüntü ve veri taşıması üzerine üretim, servis sağlayıcı ve operatör hizmeti veren firmalarda çalışabilmektedirler.

PROGRAMDAKİ DERSLERİN GENEL İÇERİĞİ

– Temel elektronik bilgileri
– Analog ve sayısal ( dijital) haberleşme teknikleri
– Fiber-Obtik sistemi
– Telefon santralı montaj çalışması, bağlantılarının yapılması
– Modem, Faks cihazlarının çalışması
– Bilgisayar aracılığı ile haberleşme
– Haberleşmenin temeli olan modülasyon ve demodülasyon teknikleri
– Mikrodalga haberleşmesi ve antenler
– Haberleşme tekniğinde kullanılan cihazların rıza ve bakımı
– Laboratuarda bilgisayar kullanımı
– Meslekle ilgili olarak bilgisayarda Windows, Excel, Autocad ve Smart ve elektronik Workbanch gibi paket programların kullanımı.
– Doğru akım ve Alternatif akım devreleri ve bunların analizi
– Dijital ve Analog elektroniğin temelleri
– Bilgisayarla ve mikroişlemci ile endüstriyel kontrol işlemleri
– Bir elektronik devrenin veya projenin çizimi ve oluşturulması
– Mikroişlemcilerin temeli ve programlanması

MEZUN OLDUKTAN SONRA SAHİP OLUNACAK ÜNVAN

“Haberleşme Teknikeri” unvanı taşıyan diploma verilecektir.

MEZUNİYET SONRASI ELDE EDECEĞİM İMKÂNLAR

1. Lisans Programlarına Sınavlı Dikey Geçişler.

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik Öğretmenliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği, Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği, Havacılık Elektrik ve Elektroniği, Medya ve İletişim Sistemleri