Hakkımızda

Elektrik ve Enerji Bölümü

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi

Programın tanımı ve amacı

Modern yaşamda enerjiye olan bağımlılığımız gittikçe artarken aynı zamanda çevreye verdiğimiz tahribatın farkına varıp çevreye uyumlu ve daha temiz enerji kaynaklarına yönelme gereği gün geçtikçe artmaktadır. En az bunun kadar önemli olan bir başka husus ise, çeşitli alanlarda alınacak tedbirler ve verimli enerji kullanımlarıyla her yıl milyar dolarlarla ifade edilebilecek tasarruflar yapılabileceğinin ve birincil enerji kaynakları açısından büyük bir dış bağımlılığı bulunan Türkiye’de arz güvenliğine önemli bir katkı sağlanabileceğinin bilinmiyor oluşudur. Enerjinin ekonomik ve sosyal kalkınmanın önemli bileşenlerinden biri olduğu, yaşam standartlarının yükseltilmesinde hayati bir rol oynadığı bilinmektedir. Sürdürülebilir bir kalkınmanın sürekli ve kaliteli bir enerji arzıyla mümkün olacağı da çok bilinen bir diğer husustur.

Ülkemizde, kamu ve özel sektörde alternatif enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliği konularında görev alacak, sorumluluk sahibi, görev bilinci yüksek insan gücü yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Programdan mezun olanların istihdam olanakları

Programdan mezun olacak öğrencilerin ilk etapta konuyla ilgili çalışan EİE İdaresi bünyesinde istihdam imkânı bulabilirler. Yakın gelecekte konuyla ilgili enerji politikasındaki gelişmeler sonucunda büyük bir istihdam imkânı olacağı öngörülmektedir. Bu konuyla ilgili açılmış program bulunmadığından gelişmeler sonucunda konuya zemin oluşturacağı düşünülmektedir.

Programdan yatay ve dikey geçiş yapılabilecek önlisans ve lisans programları

2547 Sayılı Yükseköğrenim kanunun 7.nci maddesinin (e ) bendi ile 4702 sayılı Kanunla 45. maddesine eklenen ( e) bendi gereği programı başarı ile tamamlayan öğrenciler branş karşılığı olan Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümüne Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile devam edebilmektedirler.

Programın uygulama ve staj olanakları

Uygulamalı derslerin uygulamaları okulumuzdaki mevcut atölye ve laboratuarları ile hazırlanacak olan Alternatif Enerji Kaynakları Laboratuarında yapılacaktır. Stajlar ise konuyla ilgili devlet kurumları ve özel işletmelerde yapılacaktır. Stajlar Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Eğitim, Uygulama ve Staj Yönergesi çerçevesinde yapılacaktır.

ELEKTRİK PROGRAMI

PROGRAMIN TANITIMI VE AMACI

Bilim ve teknolojinin endüstriyel üretime dönüşümünde vazgeçilmez unsur vasıflı ara elemanlardır. Elektrik normal öğretim programımız endüstriyel üretim yapan sektörel kuruluşlarla yakın işbirliği içinde ve endüstrinin gelecekteki hedeflerini de gözeterek çağdaş koşullarda çalışabilecek nitelikte vasıflı ara eleman olarak Elektrik teknikerleri yetiştirmek amacı ile kurulacaktır.

Teknolojide gelişme; iyi bir mesleki eğitim görmüş elemanların çalışmaları ve Türk ekonomisine yapacakları katkılar ile artacaktır. Bunu sağlayacak unsurlardan en önemlisi eğitimdir. Bu amaçla hazırlanan programda teknolojiye uygun dersler seçilmiş ve bu derslerin içerikleri belirlenmiştir. Program hazırlanması sırasında her konunun öğrenim hedefi belirlenmiş, dersler arasında paralellik sağlanmış ve konular basitten zora doğru sıralanmıştır.

Programın hangi bölüm ve/veya fakülte içerisinde yürütüleceği?

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Teknik Programlar Bölümü bünyesinde Elektrik Normal Öğretim Programı olarak yürütülecektir.

Kuruluşu 1976 yılında kadar uzanan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde 1991 yılından beri eğitim öğretim veren ve YÖK/Dünya Bankası Meslek Yüksekokulları Endüstriyel Eğitim Projesi kapsamındaki pilot Meslek Yüksekokullarımızdan birisidir. Elektrik Programı mevcut elektrik makinaları, elektrik tesisatı laboratuarı ve ölçme laboratuarlarıyla ülkemizin ihtiyaç duyduğu yeterince el becerisine sahip elektrik teknikerleri yetiştirecek alt yapıya sahiptir. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, başta eğitim öğretim kalitesi olmak üzere; nitelikli öğretim elemanları ve öğretim üyesi sayısı itibariyle ülkemizin en önde gelen önemli Meslek Yüksekokullarından birisi konumundadır.

Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı

Tanıtım ve amaç

Binalarda atık su, temiz su ve doğal gaz tesisatının resmi ve özel binalara kadar iletilmesi, doğalgaz, kömür veya güneş enerjisi ile çalışan ısıtma sistemlerini kuran, bunların bakım ve onarım işlemlerini yapan kişidir. Doğalgaz ısıtma ve sıhhi tesisat programını bitirenlere “Sıhhi Tesisat ve Doğalgaz Teknikeri” ünvanı verilir.

Programımızın amacı; eğitim sürecinde verilen teorik bilgilerin mevcut atölye ve laboratuar imkanları ile destekleyerek sektörde ihtiyaç olan ara eleman yetiştirmektir.

Eğitim sonrası iş imkanları

BOTAŞ gibi Kamu kuruluşlarında,
Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinde,
İnşaat Şirketlerinin Yapı-Tesisat bölümlerinde,
Isıtma sektötünde faaliyet gösteren şirketlerde,
İnşaat malzemesi üreten yada satan firmalarda,
Görev alabilirler.